Heupdysplasie is één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Ongeveer twee procent van alle baby’s krijgen ermee te maken. De aandoening komt vlak na de geboorte tot uiting. Bij deze aandoening ontwikkelt het heupgewricht zich niet goed, waardoor de heupkop uit de kom kan schieten. De heupkom is niet diep genoeg en overdekt de heupkop niet goed. Het kommetje groeit niet goed en de kop glijdt steeds makkelijker uit de kom. Heupdysplasie is niet pijnlijk, maar als deze afwijking niet wordt behandeld, kan op jonge leeftijd artrose (slijtage) ontstaan. Tijdige behandeling is daarom van belang.   

Oorzaken

De oorzaak van heupdysplasie is nog onbekend. De afwijking komt niet overal evenveel voor. Zo is heupdysplasie in China en Afrika zeer zeldzaam. Ook komt de afwijking veel vaker voor bij het eerste kind en bij meisjes. Mogelijk oorzaken zijn:

 1. Erfelijke en familiaire invloeden; bij baby’s van wie één van de ouders, zusjes of broertjes heupdysplasie heeft (gehad), is de kans op de afwijking veel groter.
 2. De ligging van de baby in de baarmoeder: bij stuitligging komt heupdysplasie iets vaker voor. In hoeverre de afwijking na de geboorte door bepaalde houdingen kan verergeren is niet duidelijk. Wel is bekend dat het dragen van de baby in een draagzak (in heupspreidpositie) gunstig is. Langdurig strekken van de benen, zoals bijvoorbeeld bij het inbakeren, wordt afgeraden.

Lees meer informatie over de themapolikliniek heupdysplasie

Bekijk de patiëntenfolder:

Dani heeft heupdysplasie

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kinderorthopedie

 • Bezoekadres:
  De Run 4600, 5500 MB Veldhoven
 • Openingstijden:
  Maandag tot en met vrijdag 08.15u tot 16.45u
 • Telefonische bereikbaarheid:
  8.30-17.00 uur
  (040) 888 8620
 • Routenummer:
  066 of 016 (zie uw afspraakbevestiging)
 • Plattegrond:

  Overzicht begane grond VHV (pdf, 945,80 kB)