dinsdag 11 oktober 2016 Direct duidelijkheid bij heupdysplasie

Kinderorthopeden MMC starten speciaal spreekuur over heupdysplasie

 

Vanaf oktober 2016 start de polikliniek kinderorthopedie van Máxima Medisch Centrum elke donderdagmiddag met een inloopspreekuur voor kinderen met mogelijke heupdysplasie. In dit spreekuur wordt onderzoek direct uitgevoerd en volgt de uitslag en behandeling nog diezelfde middag. Kinderen hoeven dus maar één keer naar het ziekenhuis te komen en ouders weten meteen waar zij aan toe zijn. Doordat het spreekuur wekelijks plaatsvindt is de toegangstijd kort. Orthopeden Arnold Besselaar en Florens van Douveren zijn gespecialiseerd in kinderorthopedie en zien samen met de verpleegkundigen kinderorthopedie en medewerkers van de afdeling radiologie de kinderen tijdens dit spreekuur.

 

Heupdysplasie
Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupen. Onder normale omstandigheden staat de kop van de heup stabiel in het midden van de kom en is de kom voldoende diep. Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord. Het kommetje is niet diep genoeg en de heupkop kan daardoor niet stabiel in de kom zitten, waardoor de heupkop eruit kan schieten. Als het heupgewricht niet gecorrigeerd en hersteld wordt kan al op jongere leeftijd artrose ontstaan. Heupdysplasie komt bij 1 tot 2% van de kinderen voor en is daarmee één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen. Heupdysplasie komt vaker voor bij kinderen die in stuitligging hebben gelegen of bij stijfheid van de heupjes. Ook komt de stoornis vaker voor bij kinderen waarvan de broer, zus, vader of moeder hier ook last van heeft gehad. De huisarts of consultatiebureauarts verwijst een patiëntje in zo’n geval door voor een echo van de heupjes.

 

Spreekuur
Tijdens het inloopspreekuur heupdysplasie wordt eerst een echo gemaakt van de heupen. Als er op de echobeelden een afwijking te zien is, vindt er lichamelijk onderzoek plaats en wordt de behandeling direct gestart. Soms wordt voor de behandeling van heupdysplasie een spreidbroekje aangemeten. Ook krijgen ouders direct uitleg over deze ontwikkelingsstoornis en krijgen zij tips met betrekking tot bijvoorbeeld het tillen van hun kind.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kinderorthopedie

 • Bezoekadres:
  De Run 4600, 5500 MB Veldhoven
 • Openingstijden:
  Maandag tot en met vrijdag 08.15u tot 16.45u
 • Telefonische bereikbaarheid:
  8.30-17.00 uur
  (040) 888 8620
 • Routenummer:
  066 of 016 (zie uw afspraakbevestiging)
 • Plattegrond:

  Overzicht begane grond VHV (pdf, 945,80 kB)